4 Mayıs 2012 Cuma

Evde Cilt Bakımı ve Maskeler

Isirgan otu saclari canlandirir , uzatir . Kepeksiz ,yumusacik ve parlak saclar icin neden bu kürü evde hazirlamiyoruz
***Basit bir kür : Hazir isirgan otu poset caylarindan bir paket alin..paketten 5 poset cayi ,1 litre suda kaynatin…sonra posetleri cikartip sogumaya birakin…Banyoda son durulama suyundan sonra sacinizi bununla yikayin…”"Ben genellikle bunu evde haftada bir yapmaya calisiyorum…Ancak elbette isirgani taze toplama sansiniz varsa , tazesini kullanmanizi tavsiye ederim…Gercekten ise yariyo…”"

***Baska bir kür : Bir avuc dolusu isirgan kökü temizlenerek agzi genis bir kavanoza konulur.Üzerine üzüm sirkesi dökülür ve sikica kapatilarak 4 hafta boyunca günesli ve sicak bir yerde dinlenmeye birakilir . Daha sonra isigi gecirmeyen koyu renkte bir kavanoza süzülerek saklanir…—Her yikamadan sonra islak saca ve sac diplerine cok az miktarda yedirilerek sürülür..
***Isırganotu Tentürü: Ilkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler bol suda iyice yıkanır, elden geldigince ince kıyılır ve bir sisenin bogazına kadar doldurulur. Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenir, hergün çalkalanarak güneste 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli siselerde, serin bir yerde yıllarca saklanabilir…—Ayni sekilde her yikamadan sonra islak saca ve sac diplerine cok az miktarda yedirilerek sürülür …

“”"Cogumuz sampuan sonrasi sac kremi kullaniyoruz . sac kremini belirli bir süre bekletmemiz gerekiyo sacimizda..iste bu bekleme esnasinda sizlere önerim sacinizi uzun uzun taramaniz ve bol suyla durulamaniz…”"”
***Kuru ve nemsiz bir cilt için nemlendirici maske
Malzemeler: Yumurta sarısı + süt Hazırlanışı: Bir kapta yumurta sarısı ve bir kaşık sütü karıştırın. Bu karışımı yüzünüze yayın, üzerini ince bir bezle örterek on beş dakika bekleyin. Ardından kağıt mendille silerek temizleyin. Daha sonra, sırasıyla, ılık ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın. Bu maskeyi haftada bir kere uygulayın.
***Yağlı ciltlere özel maske
Malzemeler: Bal + süt + limon suyuHazırlanışı: Bir fincan içinde bir kaşık balı, bir kaşık limon suyunu ve kıvamın koyuluğunu bozmayacak miktarda sütü karıştırın. Karışımı yüzünüze ve boynunuza yayın ve hafifçe kuruyana kadar bekleyin. Maskeyi nemli bir sünger yardımıyla silerek temizleyin. Bu maskeyi 10-15 günde bir yapabilirsiniz.
Kırışıklıklarla vedalaşın
Malzemeler: Kaymak + ElmaHazırlanışı: Bu maskeyi hazırlamak için soyulmuş bir elma ve üç kaşık kaymağı mikserle bir kaç dakika karıştırmanız yeterli. Karışımı cildinize yaydıktan sonra temiz bir bezle yüzünüzü kapatın. Yaklaşık on dakika bekledikten sonra maskeyi silin ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Bu maskeyi haftada bir kere uygulayın.
Saçlara dolgunluk ve parlaklık verin
Malzemeler: 2 yemek kaşığı bal + bir limonHazırlanışı: 2 yemek kaşığı balı bir limondan elde ettiğiniz suyla karıştırarak saç maskenizi hazırlayabilirsiniz Maskeyi kuru saçınıza sürüp 10 dakika beklettikten sonra saçınızı iyice durulayın. Maskenin ardından saçlarınız dolgun ve parlak bir görünüm kazanacak. Bu maskeyi haftada bir ya da iki kere uygulayabilirsiniz.
Kuru cildinizi nemlendirin
Malzemeler: Süt + tuz + bal Hazırlanışı: Boş bir plastik su şişesinin içinde bir litre süt, bir fincan tuz ve yarim fincan balı çalkalayarak karıştırın. Ve bu köpükle vücudunuzu ovun, sonra durulayın. Bu karışımı haftada bir kere uygulayın.
Gözenekleri derinden temizleyen maske
Malzemeler: 1 tatlı kaşığı balmumu , 1 yemek kaşığı lanolin, 50 ml. gülsuyu , 1 yemek kaşığı kil…..
İsteğe bağlı ek: ayva veya badem ezmesi
Hazirlanisi:1.Kısık ateşte balmumu ve lanolini bir arada eritirken kaşıkla sürekli karıştırın.2.Karışımı ateşin üzerinden alıp gülsuyu katarak soğuyana dek kaşıkla karıştırmayı sürdürün. 3.Kili (ve isteğe bağlı ekleri) de katın. Yumuşak bir macun elde edinceye kadar kaşıkla karıştırmaya sürdürün.
Temizleyici maske:
2 yemek kaşığı kili, ılık yeşil çayla karıştırın. Cildinize ince bir tabaka sürün, 30 dakika etki etmesini bekleyin ve yeşil çay toniği ile temizleyin.
Sivilceli ve ya sivilce olusumuna yatkin ciltler icin :
………….Sivilcenizi acilen yok etmek icin 1 kasik kadar süt icerisine muskat cevizi rendeleyin.Bu karisimi sivilcenize sürün ve mucizevi bir sekilde iz birakmadan yok olduguna sahit olun.
………….Sivilcelerinizin devamli tedavisi icinse ; 3 kasik bala 1 kasik tarcin karistirin ve yatmadan önce sivilcelerinize sürün .Sabah yikayin.Bunu iki hafta boyunca yaptiginizda sivilce denen problemi hatirlamiyacaksiniz.
………….Sivilceler icin diger maskeler:
………….**1 kasik limon suyuna 1 kasik tarcin karistirin ve sivilcelere sürün.Kuruduktan sonra yikayin.
………….**Portakal kabugunu rendeleyin ve havanda ezerek krem haline getirip sivilcelere sürün.15 dakika bekletip yikayin.
………….**Bir dis sarimsagi ikiye kesin ve ic kismini tam sivilcenizin üzerine sürün.
Eşit miktarlarda limon suyu ve gül suyunu karıştırın ve problemli bölgeye sürün. Yarım saat sonra ılık su ile yıkayın. Bunun sıklıkla yapılmasının sonuçları da mükemmeldir..
Olgun domatesi püre haline getirip sivilceli alana sürün ve l saat sonra yıkayın. Böylece gözenekleriniz küçülecek ve sivilce oluşumunu önlemiş olacaksınız..
l kaşık sirkeye, bulamaç yapabilecek miktarda tuz ekleyin ve sivilcenizin üzerine sürün. Yarım saat sonra ılık su ile yıkayın.
Bir salatalık alın ve rendeleyerek püre haline getirin. Suyunu sıktıktan sonra cildinize uygulayın, bu şekilde gözenekleriniz ufalacak ve cildiniz ışıltılı bir görünüm alacaktır……….
Siyah noktalar icin :
Limon suyu ve yogurt karisimi siyah noktalarin bas düsmanidir…2 yemek kasigi yogurt ve 1 yemek kasigi limon suyunu iyice karistirdiktan sonra , gözlerinize gelmeyecek sekilde tüm cildinize sürün..yaklasik 20 dakika sonra kuruyunca , ilik suyla yikayarak cikarin.
Bu maskeyi haftada bir kez kullanmak yeterli olucaktir…Limon suyu ; ciltteki siyah noktalarin kaybolmasina yardimci oldugu gibi , cildi dezenfekte eder ve sivilceleri kurutur..Yogurt ise ; cildi nemlendirir,besler ve yag miktarini dengeler…
Bütün maskeler yüzde kuruma işlemine dayanır ve “yıkanan” ve soyulan” olmak üzere ikiye ayrılır. Suyla çıkarılanlar yüzü daha iyi temizlerler. Çoğunda kil, kum türü bir madde olan silikon bulunur. Bunlar yağı, kiri emerler. Bazı maskelerde de sakızlar, proteinler vardır. Bunlar bir yapışkan etkisiyle çıkarıldıkları zaman, cilt üstündeki kiri ve bazı ölü hücreleri de beraberlerinde götürürler. Bu tip maskeler yıkananlar kadar iyi temizleyici değillerse de aynı derecede iyi canlandırıcıdırlar.
Ne tipte maskeyi, ne kadar sıklıkla uygulayacağınız ise tamamen cildinizin cinsine bağlıdır. Eğer cildiniz yağlıysa, maskeyi haftada iki kez uygulayabilirsiniz. Cildiniz normal ise haftada bir kez, kuru ise yine haftada bir kez uygulayabilirsiniz; fakat kuru ciltler için mutlaka nemlendirici özelliği olan bir maske uygulamalısınız. Bu arada sakın vücudunuzu da ihmal etmeyin – nemlendirici özelliği olan-maskeleri vücudunuza da çekinmeden uygulayabilirsiniz.
İşte size, mutfağınızda bulunan ya da çarşıda bulabileceğiniz malzemeleri kullanarak yapabileceğiniz birkaç maske önerisi:
Avokado maskesi
Kış mevsiminin sert etkisini yüzünüzden silebilmek için ideal çözüm. Püre haline getirilmiş avokadoya bir iki damla zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Yüzünüze sürüp on dakika bekleyin. Avokado maskesi yüzünüzdeki pürüzlü tabakayı yok etmekle kalmayıp ayrıca sağlıklı bir cildin ihtiyacı olan vitaminleri de sağlayacak ve cildi besleyecektir.
Yulaf ezmesi maskesi

Cildin derinlemesine temizlenmesini ve siyah noktalardan kurtulmanızı sağlamak için birebirdir. Bu maske ayrıca ciltteki gözeneklerin içerisine dolan pislikleri temizleyip, fazla yağlanmayı da önler. Bu etkileri sağlamak için pişmiş yulaf ezmesini yüzünüze sürün, 15 dakika kadar kurumasını bekleyin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Bu maskeyi vücudunuza da uygulayabilirsiniz. Cildinizdeki değişikliği hemen fark edeceksiniz.
Gül maskesi

İtici bir görünüme sahip, pul pul dökülen kuru bir cilde sahipseniz bu görünümden kurtulmanızı sağlar. Kurutulmuş gül yapraklarını ufalayarak süt, mısır nişastası ve bir parça bal ile karıştırın. 15 dakika beklettikten sonra, bu karışımla yüzünüze yavaş yavaş masaj yapın. Bu masaj sayesinde cildiniz yeteri kadar neme sahip olacaktır.
Nane maskesi
Yorgun yüzünüzü canlandırmak için idealdir. Püre haline getirilmiş yarım muz ile, 1/4 (büyük boy) fincan elma suyunu karıştırın ve üç damla nane yağı ilave edin. Sonra bu karışımı yüze sürülebilecek hale getirmek için, içerisine mısır nişastası ekleyin. Hazırladığınız karışımı yüzünüzde en az on dakika bekletin ki, ölü cildiniz tekrar canlansın. Böylece uykusuz gecelerin hakkından kolaylıkla gelebilirsiniz.
Yoğurt Maskesi
Ciltteki çok ince çizgileri onarıcı güce sahip asitler içerir. Yoğurda iki kaşık bira mayası ekleyip, yüzünüzde on dakika bekletin. Sonuç: Pürüzsüz bir cilt.
Ceviz Maskesi
Ölü hücrelerle kaplı bir cilde yeniden hayat verir, çünkü ceviz ölü hücreleri yok eder. Cevizleri iyice öğütün, içine bir kaşık bal, bir kaşık portakal suyu ve dört kaşık da süt ekleyin. Bu karışımı on dakika yüzünüzde bekletin ve masaj yapın. Bu masaj pul pul görünümden kurtulmanızı sağlayacak. Bu işlemin ardından yüzünüzü ılık suyla durulamayı da unutmayın…
YUMURTA MASKESİ : İki avuç buğday,iki bardak suda ezilir.İki yumurta sarısı ve bir çorba kaşığı badem yağı konulur.Yüze sürülür ve kurumaya başlayınca yıkanır ve gülsuyu sürülür.ETKİSİ : Kızıl lekelerin ve sivilcilerin giderilmesini sağlar.Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa uygulanır.Bu maske şampuan olarak kullanılabilir,saçların parlamasını sağlar
BEZELYE MASKESİ : İki su bardağı taze bezelye,ezildikten sonra üzüm pekmezi ile karıştırılır.Yumurta akı ve yarım fincan ayçiçek yağı ilave edilir.Bir miktar un konularak maske kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.ETKİSİ : Ten dokusu üzerinde parlaklık sağlar,gece yatmadan uygulanmalıdır.Sabah cilt temizlenir.
ÇİLEK MASKESİ : Bir avuç taze çilek ezilip,yulaf unu ile karıştırılır.Bir adet yumurta sarısı ile iki çorba kaşığı yoğurt çırpılır,krem kıvamına getirilir.ETKİSİ : Kuru ciltler için besleyici olan bu maske 20 dakika ciltte kaldıktan sonra ılık su ile yıkanır.Çilek maskesi özellikle gözaltlarındaki kırışıklıkların azalmasında önemli rol oynar.
PATLICAN MASKESİ : Dilimlenmiş yarım patlıcan iki bardak suda kaynatılır.Hazırlanan karışıma bir diş sarımsak eklenerek lapa haline getirilir.Buna kaymak katılarak krem haline getirilir.Bu karışım iki ay boyunca hergün tekrarlanmalıdır.ETKİSİ : Tendeki mikropları arındırmada ve yüze canlı bir görünüm kazandırmada etkindir.
KAYISI MASKESİ : Üç tutam defne yaprağı,bir tutam tarçın kayısı suyunda pişirilir.Bir adet yumurta ve yarım fincan süt karıştırılarak krem haline getirilir.ETKİSİ : Yüzdeki sivilceleri giderir ve tene tazelik kazandırır.Saça uygulandığında dökülmeyi durdurur ve saçın geç ağarmasını sağlar.
***Salatalık maskesi : “”"yağlı cilt için”"” : Soyulmuş salatalıktan kesilen 5 kalın dilim mikserde püre haline getirilir , 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 2 tatlı kaşığı susam yağı , 1 yumurta sarısı iyice çırpılır ve hepsi mikserde iyice karıştırılır. Yüze , boyuna ve dekolteye uygulanarak , 45 dakika etkilemeye bırakılır.
**Salatalik maskesi : İki tutam çuha çiçeği kurutularak , dövülüp toz haline getirilir . Kabukları soyulmuş yarım salatalık , bir fincan pirinç unu , çuha çiçeği tozu ile birlikte on dakika ateşte pişirilir . Elde edilen karışım bulamaç haline getirilir . Hazırlanan bulamaça yarım fincan elma suyu , bir çorba kaşığı saf zeytinyağı ilave edilerek krem haline getirilir . ETKİSİ : Yüz ve boyuna uygulanan bu maske cildin canlı ve sağlıklı gözükmesini sağlar . Yüzde yarım saat beklettikten sonra ılık su ile yıkanır ve gül suyu sürülür.
***Yorgun gözlere salatalık : Göz altındaki halkalar için salatalığı yuvarlak kesip gözlerinizin üzerine koyun ve birkaç dakika bekletin . Bu konuda patates de işinize yarayabilir . Patatesleri ince dilim kesip 10 dakika kadar gözlerinizin üzerine koyup bekletin .
Limon, güzelliğine düşkün olan kadınların özellikle tüketmesi gereken sebzeler arasında yer almalı. Cildiniz için canlandırıcı bir etki yapan limonu ayrıca peeling, temizleme losyonu ve yüz maskesi yapımında da kullanabilirsiniz.
Limon , * Sivilceleri giderir, cildi parlatır. Çilleri giderir. Nasırların sökülmesini sağlar.
* Limon suyu, katır boncuğu ve nişadır karıştırılır. Merhem yapılarak vücuttaki lekelere ve sedef hastalıklarına sürülür.
***Yağlı ciltler için ideal bir temizleyicidir. Çünkü limonun cildi sıkılaştırıcı bir etkisi vardır. Tarifini verdiğimiz yüz losyonu, YÜZDEKi SiYAH NOKTA VE SiViLCELERE karşı en ideal losyondur. ::
Bunun için yarım çay bardağı limon suyunu, bir yemek kaşığı bal ve bir bardak suyla karıştırın. Bu karışımı bir cam şişeye koyun. Hazırladığınız bu losyonu sabahları ve akşamları, bir pamuğa damlatarak yüzünüze sürün.
Böylece hem temiz hem de canlı bir cilde sahip olacaksınız. Ancak yüzünüze bu karışı sürdükten sonra en az 2 saat güneşe çıkmamaya dikkat edin. Aksi halde yüzünüzde lekeler oluşur.
CİLT İÇİN LİMON PEELİNGİ :
Limonun içerdiği asitler cilde aynı zamanda peeling görevi yapabilir. Dirsek, diz ve tabanlarda oluşan sert derileri size şimdi verecek olduğumuz limon reçetesi ile yumuşatarak, pürüzsüz görünmesini sağlayabilirsiniz. Bir çorba kaşığı limon suyu ile iki çorba kaşığı balı kısık ateşte hafifçe ısıtın. Ocaktan alındıktan sonra bir süre soğumasını bekleyin. Hazırlanan karışım soğuduktan sonra kuruyan ve çatlayan cildin üstüne sürün. 20 dakika beklettikten sonra peeling yaptığınız bölgeyi su ile temizleyin. Son olarak temizlediğiniz bu bölgeyi limon kabuklarıyla ovalıyın. Bu işlem sonunda derinizin taze görünüşü sizi bile şaşırtacaktır.
LİMONLA DEĞİŞİK YÜZ MASKELERİ :
**Az yağlı yoğurda 5 damla limon suyu katın. Yüzünüzü temizledikten sonra bu maskeyi sürün ve 15 dakika bekleyip yıkayın. **Avokado”nun yarısını püre haline getirin, içine bir çay kaşığı limon suyu katın ve bir yumurta akını iyice çırptıktan sonra ekleyin. Cildiniz kuru ise birkaç damla badem yağı da koyun. Karışımı yüzünüze ve boynunuza uygulayın. 20 dakika beklettikten sonra su ile temizleyin. **100 gr. yulaf ezmesi, 1 limon suyu ve bir yumurta akını karıştırdıktan sonra ortaya çıkan karışımı, maske halinde yüzünüze yayın. 10 dakika bekleyin. Bu maske cildinizi gerginleştirecektir.
YUMUSAK BiR TEN iCiN LiMON KÜRÜ:
Limonlu banyo, teni ince ve yumuşak yaptığı gibi, kan dolaşımın canlandırıp sinirleri sakinleştirir. Su dolu bir banyoya aşağı yukarı 6 limon yeter. Limonların suyunu sıkarak ya da dilim dilim kesip birkaç saat soğuk su içinde bekletin. Sonra bu limonlu suyu banyo suyunuza dökün ve içine girin. Yirmi dakika dinlenip yıkanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder