9 Mayıs 2012 Çarşamba

Nesli Tükenmekte Olan Türler

Nesli Tehlikedeki Türler
Nesli tehlikedeki türler, yok olma tehdidi altındaki bitki ve hayvan türleridir. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) iki yılda bir yayımlanan kırmızı listesinde yer alırlar. Bir türün kırmızı listeye alınması için dünya üzerinde 50′den az yetişkin bireyin kalmış olması gereklidir.
Diğer bir kategori hassas türlerdir. Bunun için temel kıstas türün yetişkin popülasyonunun 1000′den az olmasıdır.
Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) 2006 raporu, insan kaynaklı suistimaller sonucu 784 türün dünya üzerinden tamamen yok olduğunu ve 16.119 hayvan türünün tükenmekte olduğunu göstermekte. Sadece 2006′da listeye 530 türün eklenmiş olması canlı türlerinin ne büyük bir tehdit altında olduğunu gösterir.


Tehdit altındaki bazı türler
Dünyanın hemen her bölgesindeki bitki ve hayvan türleri arasında nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya gelen ve bir kısmı ne yazık ki dünya üzerinden tamamen silinen binlerce tür bulunmaktadır. Bazıları;
Kutup ayısı (Ursus maritimus), 2006 yılında hassas türden tehlike altındaki tür kategorisine geçti. Kutup bölgesindeki buzulların erimesiyle yaşam alanı tehlike altına girmiştir. Tahminlere göre kutup bölgesindeki bu durum değişmezse önümüzdeki 45 yıl içinde türde yüzde 30′luk bir azalma olacak ve sonunda da tümüyle yok olacak.
Vatoz (Manta birostris), belgesellerden aşina olunan eşsiz bir canlıdır. Suda kanat çırparcasına süzülen bu deniz canlısının türü, denizlerdeki kirlenme, avlanma vs. nedenlerle tehlike altındadır.
Verreaux’s sifaka lemur (Propithecus verreauxi), Madagaskar’a özgü bir türdür ve kararlı bir orman habitatında yaşayabilmektedir. Kömür üretimi ve orman kesimi ile yaşadığı bölge tehlike altına girmiştir. Aynı zamanda adanın bazı bölgelerinde avlanmaktadır.
Gri balina (Eschrichtius robustus), Kuzeybatı pasik gru balina. Halen 50 yetişkin bireyden daha az kaldığı düşünülmektedir. Bu tür tamamen yok olacak derecede avlanmıştır.
Siyah çizgili albatros (Thalassarche melanophrys), 21 albatros türünün hepsi neslinin tükenmesi tehdidiyle karşı karşıyadır. Balıkçı ağları tür için ciddi tehdit oluşturmaktadır.
Kısa gagalı yunus (Delphinus delphis), Akdeniz alttürüdür. Son 40 yıl içinde türün nüfusu aşırı avlanma ve yaşam alanlarının bozulması sonucu %50 düşmüştür.

Türkiye’de
Hayvan türleri:
Akdeniz foku
Deniz kaplumbağası
Kelaynak

Bitki Türleri:
Kardelen
Gölsoğanı
Sıklamen
Karçiçeği

Soyu tükenen canlılar
Kurbağa türleri gibi hem karada hem suda yaşayabilen amfibiler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda bu tür canlıların yüzde 30’unun soyunun tükenmek üzere olduğu, 2004’ün en önemli ekolojik çalışmalarından biri olarak gösteriliyor.
Bu sonuca, ilk kez küresel bağlamda ortaklaşa çalışan 500 sürüngen araştırmacısı, amfibiler üzerindeki incelemeleriyle ulaştı. Uluslararası verilere göre, tür sayısı 5 bin 700 olarak belirlenen amfibilerin önümüzdeki yüzyılda nesillerinin yarı yarıya azalacağı öngörülüyor.
Ekolojik çalışmalar yalnızca amfibilerle sınırlı değil. Bitki, kuş ve böcek türleri üzerinde sürdürülen araştırmalar da çok kötü sonuçlar veriyor.
Örneğin İngiltere’de her yıl 10 km’lik bir alanda yapılan araştırmalar sonucunda, kelebek türlerinde yüzde 13 azalma olduğu ortaya çıktı.
Bitki türlerinde de yüzde 28 azalma görüldü. Türlerin sayıları azalırken, iklim değişikliklerine bağlı olarak örneğin bitkilerin daha erken çiçek açtığı, kuşların göç alışkanlıklarını değiştirdiği anlaşıldı.
27 Temmuz 2004 — Frozen Ark (Nuh’un Dondurulmuş Gemisi) adı verilen proje ile, hayvanların soyu tükense dahi genetik kodları donuk olarak gelecek kuşaklara aktarılabilecek. Nottingham Üniversitesi, Londra Natural History Museum ve Londra Zooloji Cemiyeti tarafından desteklenen proje, gelecekte soyu tükenen hayvanların yeniden canlandırılmasına olanak verecek.

Yeşil Ekonomi / Doğa Düzeni
Endüstriyel kapitalizmin ilk dönemleri gıda, barınak, giyim, temel altyapı gibi vazgeçilmez unsurlarda elle tutulur bir iyileşme ve bolluk getirmişti. Bu iştahla doğal kaynaklar kullanılmaya başlandı. Ancak göz ardı edilen bir gerçek sonu yaklaştırıyordu. Yerküre, doğal kaynakları kısıtlı olan kapalı bir kutuydu. Ekonomi, kaynağını görmeli, onun aynası ile yeşil olmalıdır. Yeşil ekonomi kuramı, yeni şeyler söylemenin bir zorunluluk olduğu çağımızda zümrüt gibi parlıyor, harekete geçmek için insanın uyanmasını bekliyor.
Toy / Bozkırda Aşk
Doğal bozkırların kadim sakini, son yurdu tarım alanlarında çiftçiyle dost yaşıyordu. Ama artan tarım faaliyetleri her geçen gün toyların yaşam alanını daraltıyor. Hayatta kalıp bozkırdaki aşkını sürdürebilmek için yurttaşlarından bir el bekliyor.
Anadolu’nun Bukalemunları / Tendeki Cümbüş
Değişebilen renkleri, vücut boyları ile aynı uzunluktaki dilleri, farklı yönlere doğru hareket edebilen gözleriyle bukalemunlar Türkiye coğrafyasının en sıradışı canlılarından biri. Akdeniz ve Ege bölgelerinin denize yakın ve nemli makilik alanlarında yaşıyorlar. Doğadan toplanması ve yaşadığı alanların yok edilmesi gibi nedenlerle bukalemunların nesli tehlike altında.
Türkiye’nin Önemli Memeli Alanları / Son Sığınaklar
Türkiye’nin memeli hayvanları bu toprakların en az bilinen canlı topluluklarından biri. Büyük bir kısmının nesli tehlike altında olmasına rağmen onların korunması ve araştırılması için yalnızca bir avuç çalışma yürütülüyor. Türkiye’nin Önemli Memeli Alanları çalışması, bu güzel varlıkların Anadolu topraklarından silinmemesi için atılmış en somut adımlardan biri.
Kanadanın Kuzeyinde yapılan çalişmalarda Kuzey Kanada kurtlarının geyiklerin neslinin tükenmesine neden oldukları gerekçesi ile hükümet tarafından av yasağı kaldırılarak kurtların tamamen ortadan kaldırılması kararı alınır.Sonuç ilginçtir,çünki yok olan kurtlardan sonra okadar çok geyik türerki geyiklerin beslenme arzularından dolayı dogal bitki örtüsü tamamen yok olur ve geyikler bu kez açlıktan ölmeye başlar. İnsanlar yaptıkları hatanın farkıkna varırlarve kurt neslinin gelişimi için tekrar kolları sıvarlar.

Kurtarılmayı bekleyen hayvanlar
Dev Panda
Dev panda, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) için ayrı bir anlam taşır, çünkü bu sevimli hayvan 1961 yılından beri vakfın sembolü. Dev panda ayrıca anavatanı olan Çin’in de milli amblemi. Siyah-beyaz kürküyle dikkat çeken dev pandaların boyu yaklaşık 1,5 metre, ağırlığı ise 100-150 kg arasındadır. Bambu ormanlarında yaşayan dev pandalar, günde 12-38 kg kadar bambu ağacı yiyerek hayatta kalır.
Dev panda Çin’in Yangtze Havzası’ndaki bambu ormanlarında yaşar. Bu havza, biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biridir. Burada nesli tehlike altında olan pek çok hayvan ve bitki türü barınır. Bu açıdan Yangtze Havzası’nın mutlaka korunması gerekiyor.
Çin’de yaşayan pandaların sayıları bugün sadece 1.600 civarında. Çin’deki bambu ormanlarının giderek yok olması, pandaların hayatını da tehdit ediyor. Özellikle Çin hükümetinden yardım çağrısı alan WWF,
1980 yılından beri pandaların korunması için önemli çalışmalara imza atıyor. Pandalar bugüne kadar 50 doğal rezerv kurularak korumaya alındı.

Bengal Kaplanı
Bengal kaplanı, yaban hayatında en sık rastlanan kaplan türüdür. Bangladeş, Bhutan, Çin, Hindistan, Myanmar ve Nepal’de yaşayan Bengal kaplanı, en fazla Hindistan’da görülür. Kükremesi üç km öteden duyulan bu yırtıcı hayvanın postu da çok değerlidir.
Başından kuyruğunun ucuna kadar üç metre uzunluğa ulaşan Bengal kaplanı, 250 kg’den fazla ağırlığa sahiptir. Geceleri avlanmayı tercih eden bu hayvan, bir oturuşta 30 kg et yiyebilir. Çoğunlukla kuru ve nemli ormanlarda, mangrov ormanlarında ve savanalarda yaşayan Bengal kaplanının da nesli tehlike altında.
Bengal kaplanları genellikle değerli postları için avlanır. Bugün dünyada sadece 4.000 Bengal kaplanının kaldığı tahmin ediliyor. WWF, 40 yıldır kaplanları koruma çalışmaları yapıyor. 2002 yılından beri yasadışı ticaret yapanlara karşı savaş açan WWF, çalışmalarını özellikle Nepal ve Hindistan’da gerçekleştiriyor.

Şempanze
Şempanzeler, sosyal hayvanlardır. Bütün gün oyunlar oynar ve birlikte olmanın keyfini çıkarırlar. Arkadaşlık şempanzeler için önemlidir. Çoğu şeyi paylaşarak yaşamayı severler.
Şempanzelerin kolları, diz kapaklarını geçecek kadar uzundur. Ayakta durduklarında boyları 1,7 metreyi, ağırlıkları 35-70 kg’yi bulabilir. Yüzlerinde, gözlerinde, avuçlarında ve ayak tabanlarında tüy yokken, vücutlarının geri kalanı kahverengi ve siyah tüylerle kaplıdır.
Şempanzeler bir zamanlar yaşamlarını 25 Afrika ülkesinde sürdürürdü. Şimdi bu ülkelerin dördünde hiç şempanze yaşamıyor, diğerlerinde ise nüfusları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Kesilen ormanlar, ormanlık alanların içine açılan yollar, kontrolsüz avcılık ve hayvan eti ticareti, şempanze nüfusunu tehdit eden temel faktörler arasında.
WWF, özellikle hayvan eti ticaretini durdurmak için pek çok Afrika ülkesinde çalışmalar yapıyor. Böylece gelecekte şempanze ve diğer maymun türlerinin etleri için kesilmesine son verilebilir.

Siyah Gergedan
19. yüzyılda Avrupalılar doğu ve güney Afrika’ya yerleşmeye başladığında, yaban hayatı üyelerinin çoğu kalabalık nüfuslarıyla savanalarda boy gösterirdi. O dönemde siyah gergedanlar öyle çoktu ki, bir günde onlarcasını görmek anormal sayılmazdı.
Siyah gergedanın en dikkat çekici özelliği, uzunlukları yaklaşık 50 cm’yi bulan boynuzlarıdır. Genellikle çamurun ya da suyun içinde vakit geçirirler, çünkü Afrika sıcağında serinlemek en çok ihtiyaç duydukları şeydir. Gün ortasında uyumayı tercih eden gergedanlar, yemeklerini ya sabahın erken saatlerinde ya da akşam üzeri yerler. En sevdikleri yiyecek, bitkilerdir.
Siyah gergedanlar, geleneksel Çin tıbbında ateş düşürücü ilaçların yapımında kullanılan boynuzları için avlanır. Yıllar süren yasadışı avlanmalar sonucunda bugün siyah gergedan nüfusunun yüzde 96’sı yok olmuş durumda. Yaban hayatında sadece 3.600 siyah gergedan yaşıyor. WWF, 40 yıldır Afrika Gergedan Programı’nı destekleyerek gergedan neslinin devamlılığının sağlanmasına katkıda bulunmaya çalışıyor.

Mavi Balina
Mavi balina, dünyadaki en büyük hayvandır. Boyu 30 metreyi, ağırlığı ise 200 tonu bulan mavi balina, 25 filden daha büyüktür. Kalbi, bir Volkswagen Beetle boyutlarındadır. Midesi bir seferde bir ton karides alabilir ve beslenmesi için her gün dört ton karides yemesi gerekir.
Dünyadaki bütün okyanuslarda rastlanabilen mavi balinalar, genellikle yalnız ya da ikili-üçlü gruplar halinde dolaşmayı tercih eder. Soğuk sularda yaşarken, çiftleşmek ve doğum yapmak için sıcak sulara göç ederler. Genellikle 2-3 yılda bir yavru dünyaya getiren mavi balinaların bebekleri de doğal olarak dünyanın en büyük bebekleridir. Doğduklarında 8 metre uzunluğunda, 4 ton ağırlığındadırlar.
Mavi balinalar, yaşam alanlarının yok olması ve Antarktika’daki iklim değişikliği yüzünden tehdit altında. Bugün sayıları sadece 10.000-14.000 civarında. Yıllardır etleri ve yağları için yasadışı yöntemlerle avlanan mavi balinalar, gerekli önlemler alınmazsa, yok olacak.
WWF, okyanusların ve mavi balinaların korunması için birçok ülkeyle ortak çalışmalara imza atıyor.
Yeşil Deniz Kaplumbağası
Bir yeşil deniz kaplumbağasını “ağlarken” görürsen, şaşırma. Bu durum onun üzgün olduğunu göstermiyor. Sadece vücudunda biriken tuzlu suyu dışarı atmaya çalışıyor. Bunu da gözlerinin arkasındaki tuz bezlerinin yardımıyla yapıyor.

Yeşil deniz kaplumbağası
Çoğunlukla tropikal ve subtropikal sularda yaşar. Boyu 1,5 metreyi, ağırlığı ise 200 kg’yi bulabilir. En sevdiği yiyecek deniz çayırları ve yosundur. Bu hayvan deniz çayırlarının işlevselliğini sürdürmesine büyük katkıda bulunur. Deniz kaplumbağası tarafından kolaylıkla sindirilen deniz çayırları, bölgelerinde yaşayan bitki ve hayvanlara yeni besinler olarak geri döner.
Dünyada bir zamanlar birkaç milyon yeşil deniz kaplumbağası vardı. Bugün sadece 200.000 dişi yeşil deniz kaplumbağasının kaldığı belirtiliyor. Bunun en büyük nedenleri, aşırı avlanma ve hatalı balıkçılık yöntemleri. İnsanlar bu kaplumbağayı eti, yumurtası ve mücevher yapımında kullanılan kabuğu için avlıyor. WWF’nin amacı yasadışı avlanmaya son vermek.

Türkiye’nin Yok Olan Canlıları
Tilki
Köpekgiller ailesinden olan tilkinin sivri burnu, büyük üçgen kulakları, ince kısa bacakları ve uzun, tüylü kuyruğu vardır. Çoğunlukla boyu 60-90 cm, kuyruğu 30-50 cm, ağırlığı ise 4-7 kg’dir. Renkleri coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak burun ucundan kuyruk sokumuna kadar olan kısımları sarıdan kestane rengine kadar değişebilir. Böcek, kemirgen ve meyvelerle beslenen tilkilerin nesli tehlike altında.
TEHDİTLER
Doğal yaşam alanları orman, bozkır ve dağlık alanlar olsa da Türkiye’de özellikle insan yerleşimlerinin etrafında tilkilere rastlayabilirsin. Yarık, kovuk ve toprakta kazdıkları inlerde yaşayan tilkiler, yasal olmamasına rağmen, özellikle kürkleri için avlanır. Ayrıca kümes hayvanlarına zarar vermesi nedeniyle de insanlar tarafından zarar görürler.
Türkiye’de nesli tükenmiş, tükenme tehlikesi altında olan birçok memeli bulunuyor. Örneğin Hazar kaplanı, aslan, leopar gibi memelilerin nesli tamamen tükendi.
İşte Türkiye’de korunması gereken memelilerden bazıları:

Siyah yunus
Tırtak
Beyaz burunlu yunus
Mutur
Kurt
orman kedisi
Step vaşağı
Yabankedisi
Vaşak
Bozayı
Sırtlan
Susamuru
Akdeniz foku
Ulugeyik
Anadolu
Yaban koyunu
Çakal

Bilimsel ve Genel İsimleri
Aaadonta angaurana
Aaadonta constricta
Aaadonta fuscozonata
Aaadonta irregularis
Aaadonta kinlochi
Aaadonta pelewana
Aaptosyax grypus
Abarema abbottii
Abarema bigemina
Abarema callejasii
Abarema centiflora
Abarema cochliacarpos
Abarema filamentosa
Abarema ganymedea
Abarema josephi
Abarema killipii
Abarema lehmanni
Abarema longipedunculata
Abarema obovata
Abarema oxyphyllidia
Abarema racemiflora
Abarema turbinata
Abarema villifera
Abdulmajidia chaniana
Abdulmajidia maxwelliana
Abies beshanzuensis
Abies bracteata Bristlecone Fir
Abies cephalonica Yunan Göknarı
Abies chengii
Abies fanjingshanensis
Abies fraseri Fraser Fir
Abies guatamalensis Guatemala Göknarı
Abies hickelii
Abies hidalgensis
Abies koreana Kore Göknarı
Abies nebrodensis Sicilian Fir
Abies numidica Arnavut Göknarı
Abies pinsapo İspanyol Göknarı
Abies squamata Flaky Fir
Abies yuanbaoshanensis
Abies ziyuanensis
Abrawayaomys ruschii Rushi’s Rat
Abrocoma boliviensis Bolivya Çinçilya Faresi
Abronia montecristoi
Aburria aburri Wattled Guan
Abutilon eremitopetalum Hidden-petaled Abutilon
Abutilon menziesii
Abutilon sachetianum
Abutilon sandwicense Greenflower Indian Mallow
Acacia albicorticata
Acacia anegadensis
Acacia ankokib
Acacia aulacocarpa
Acacia belairioides
Acacia bucheri
Acacia campbellii
Acacia caraniana
Acacia cernua
Acacia condyloclada
Acacia crassicarpa
Acacia daemon
Acacia densispina
Acacia dolichostachya
Acacia etillis
Acacia ferruginea
Acacia flagellaris
Acacia gaumeri
Acacia koaia
Acacia manubensis
Acacia mathuataensis
Acacia moggii
Acacia montis-usti Brandberg Acacia
Acacia ochracea
Acacia origena
Acacia pennivenia
Acacia prasinata
Acacia pseudonigrescens
Acacia purpurea
Acacia robynsiana Whipstick Acacia
Acacia roigii
Acacia sarcophylla
Acacia schlechteri
Acacia venosa
Acacia villosa
Acacia zapatensis
Acalypha andina
Acalypha dictyoneura
Acalypha ecuadorica
Acalypha eggersii
Acalypha hontauyuensis
Acalypha lepinei
Acalypha raivavensis
Acalypha rubrinervis
Acalypha schimpffii
Acalypha suirenbiensis
Acalypha tunguraguae
Acanthaeshna victoria
Acanthephippium sinense
Acanthinula spinifera
Acanthixalus sonjae
Acanthobrama hulensis
Acanthochelys macrocephala Big-headed Pantanal Swamp Turtle
Acanthochelys pallidipectoris Chaco Sideneck Turtle
Acanthochelys radiolata Brazilian Radiolated Swamp Turtle
Acanthochelys spixii Black Spine-neck Swamp Turtle
Acanthocobitis urophthalmus Manded Mountain Loach
Acanthocyclops hypogeus
Acantholingua ohridana
Acanthomentropis pecatonica
Acanthomyops latipes
Acanthomyops murphii
Acanthopale decempedalis
Acanthopanax malayanus
Acanthophoenix rubra Palmiste Piquant
Acanthorutilis maeandricus
Acanthosyris annonagustata
Acca lanuginosa
Accipiter brachyurus Yeni Britanya Atmacası
Accipiter butleri Nicobar Shikra
Accipiter collaris Semi-collared Hawk
Accipiter gundlachi Gundlach’s Hawk
Accipiter haplochrous White-bellied Goshawk
Accipiter henstii Henst’s Goshawk
Accipiter imitator Taklitçi Atmaca
Accipiter luteoschistaceus Slaty-backed Goshawk
Accipiter madagascariensis Madagaskar Atmacası
Accipiter nanus Küçük Atmaca
Accipiter princeps New Britain Goshawk
Acentrogobius therezieni Malagasy Mountain Mullet
Acer duplicatoserratum
Acer erythranthum
Acer hainanense
Acer leipoense
Acer miaotaiense
Acer undulatum
Acerodon celebensis Sulawesi Flying-fox
Acerodon humilis Talaud Flying-fox
Acerodon jubatus Golden-capped Fruit Bat
Acerodon leucotis Palawan Fruit Bat
Acerodon lucifer Panay Giant Fruit Bat
Aceros comatus White-crowned Hornbill
Aceros corrugatus Sunda Wrinkled Hornbill
Aceros everetti Sumba Hornbill
Aceros leucocephalus Mindanao Wrinkled Hornbill
Aceros narcondami Nacondam Hornbill
Aceros nipalensis Rufous-cheeked Hornbill
Aceros subruficollis Visayan Wrinkled Hornbill
Acestura berlepschi Esmeralda’s Woodstar
Acestura bomba Little Woodstar
Achalinus werneri Amami Takachiho Snake
Achatina vignoniana
Achatinella abbreviata
Achatinella apexfulva
Achatinella bellula
Achatinella buddii
Achatinella bulimoides
Achatinella byronii
Achatinella caesia
Achatinella casta
Achatinella cestus
Achatinella concavospira
Achatinella curta
Achatinella decipiens
Achatinella decora
Achatinella dimorpha
Achatinella elegans
Achatinella fulgens
Achatinella fuscobasis
Achatinella judii
Achatinella juncea
Achatinella lehuiensis
Achatinella leucorrhaphe
Achatinella lila
Achatinella livida
Achatinella lorata
Achatinella mustelina
Achatinella papyracea
Achatinella phaeozona
Achatinella pulcherrima
Achatinella pupukanioe
Achatinella sowerbryana
Achatinella spaldingi
Achatinella stewartii
Achatinella swiftii
Achatinella taeniolata
Achatinella thaanumi
Achatinella turgida
Achatinella valida
Achatinella viridans
Achatinella vulpina
Acheilognathus elongatus
Acheilognathus longipinnis Itasenpara Bitterling
Achyranthes atollensis Hawaii Chaffflower
Achyranthes mutica Blunt chaffflower
Achyranthes splendens Maui Chaffflower
Achyranthes talbotti
Achyrocline glandulosa
Achyrocline hallii
Achyrocline mollis
Aciagrion rarum
Acicula hausdorfi
Acicula norrisi
Acicula palaestinensis
Acidocroton gentryi
Acidocroton verrucosus
Acilius duvergeri
Acinonyx jubatus Çita
Acioa cinerea
Acioa dichotoma
Acioa eketensis
Aciotis aristellata
Aciotis asplundii
Acipenser baerii Sibirya Mersin Balığı
Acipenser brevirostrum Kısaburun Mersin Balığı
Acipenser dabryanus Yangtze Mersin Balığı
Acipenser gueldenstaedtii Rus Mersin Balığı
Acipenser medirostris Yeşil Mersin Balığı
Acipenser mikadoi Sakhalin Mersin Balığı
Acipenser naccarii Adriyatik Mersin Balığı
Acipenser nudiventris Şip Balığı
Acipenser oxyrinchus Atlantik Mersin Balığı
Acipenser persicus Pers(İran) Mersin Balığı
Acipenser ruthenus Çuka Balığı
Acipenser schrenkii Amur Mersin Balığı
Acipenser sinensis Çin Mersin Balığı
Acipenser stellatus Yıldız Mersin Balığı
Acipenser sturio Baltık Mersin Balığı
Acmella leucantna
Acmopyle pancheri
Acmopyle sahniana
Acomys cilicicus Dikenli Fare
Acomys minous Girit Dikenli Faresi
Acomys nesiotes Kıbrıs Dikenli Faresi
Acontophiops lineatus Woodbush Legless Skink
Acrantophis dumerili Dumeril’s Boa
Acrantophis madagascariensis Madagaskar Boa Yılanı
Acritodon nephophilus
Acrobatornis fonsecai Pink-legged Graveteiro
Acrocephalus brevipennis Cape Verde Kamışçını
Acrocephalus caffer Tahiti Kamışçını
Acrocephalus familiaris Değirmenci Kuşu
Acrocephalus griseldis Basra Kamışçını
Acrocephalus kerearako Cook Adaları Kamışçını
Acrocephalus luscinius Nightingale Reed Warbler
Acrocephalus orinus Large-billed Reed Warbler
Acrocephalus paludicola Su Kamışçını
Acrocephalus rehsei Finsch’s Reed Warbler
Acrocephalus rimatarae Rimatara Reed Warbler
Acrocephalus rodericanus Rodrigues Warbler
Acrocephalus sechellensis Şeyşeller Kamışçını
Acrocephalus sorghophilus Streaked Reed Warbler
Acrocephalus taiti Henderson Reed Warbler
Acrocephalus tangorum Mançurya Kamışçını
Acrocephalus vaughani Pitcairn Reed Warbler
Acrodipsas illidgei Illidge’s Ant-blue
Acrolophitus pulchellis Idaho Point-headed Grasshopper
Acroloxus coloradensis Rocky Mountin Capshell
Acronychia porteri
Acropogon aoupiniensis
Acropogon bullatus
Acropogon domatifer
Acropogon fatsioides
Acropogon megaphyllus
Acropogon veillonii
Acsmithia vitiense
Actenoides bougainvillei Moustached Kingfisher
Actenoides concretus Rufous-collared Kingfisher
Actenoides hombroni Blue-capped Kingfisher
Actenoides monachus Green-backed Kingfisher
Actinella actinophora
Actinella anaglyptica

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder