1 Mayıs 2012 Salı

Eşzamanlı Mühendislik Uygulamaları

EŞZAMANLI MÜHENDİSLİK UYGULAMALARI
Eşzamanlı Mühendislik ürünün gelişimi ve kontrolünde kullanılan çeşitli bilim dallarının entegrasyonuna dayalı çok geniş bir içeriğe sahiptir. Eşzamanlı mühendisliğin kullanabileceği araçlar olarak Toplam Kalite Kontrolu(TQC), Just-in-Time (JIT), Bilgisayarla Bütünleşik İmalat (CIM) ve İnsan Kaynakları(Human Researches) sayılabilir.

Uygulamanın Adımları:
1-İşe stratejiyle başlanır. Yani müşterilerin rakiplerinize rağmen niçin sizin ürününüzü veyse servisinizi tercih ettiğini anlama ilk adımdır. Müşterinin satın alma tercihlerini etkileyen faktörler:
q       Düşük Fiyat
q       Yüksek Ürün Kalitesi
q       Ürün Elde Edilebilirliği
q       Ürünün Ayırıcı Özellikleri


2- Müşterilerinizin rakipleriniz karşısında sizi tercih etmeleri için verilecek ödünlerin belirlenmesi.

3- Stratejilerin uygulanması için imalat taktiklerinin tanımlanması.
Bu; Stratejilerin hedeflerine ulaşması için insanların,işlemlerin,malzemelerin ve ürün dağıtımı için gerekli olacak bilgilerin nasıl kontrol edileceğini ve yönetileceğini anlamayı içeriyor.

4- İmalat başarısı için organize olmak.

      5- Sonuç ve başlangıç değişikliklerini ölçmek. Stratejiler değişen çevre koşullarına göre sürekli değiştirilmelidir. Geri beslemeler bu aşamada büyük önem kazanır.

EŞZAMANLI MÜHENDİSLİĞİN
BİLGİSAYARLA BÜTÜNLEŞİK İMALATLA İLİŞKİSİ

Bilgisayarla Bütünleşik İmalat,işletmedeki fiziksel aktivitelerin otomasyonunun yanında,bilgi işleme aktivitelerinin bilgisayar destekli olarak yapılmasıdır.  Burada bütünleştirilen kavram bilgidir. Geleneksel yaklaşımdaki bilginin ardışık olarak ilerlemesi yerine,bilgi merkezdedir ve istenildiği anda tüm birimler tarafından kolayca ulaşılması mümkündür. İşte bu yönüyle bilgisayarla bütünleşik imalat,eşzamanlı mühendisliğe taban oluşturur. Eğer bilgisayarla bütünleşik imalat yapmıyorsak,eşzamanlı mühendislik ortaya çıkmaz.
  
Eşzamanlı mühendisliğin üzerinde durduğu en önemli konu departmanlar arası güçlü bir iletişimdir. Bunu sağlamak için üretimin ve bilgi akışının bilgisayarla bütünleşik olarak yapılması gerekir. Bu güçlü iletişimle hatalı tasarımlar zamanında farkedilir,işbirliği ve takım çalışmasıyla maksimum verimlilik elde edilir.

Eşzamanlı mühendisliğin hedeflerinden olan tasarım süresinin kısaltılması,bilgisayarla bütünleşik imalatta,tasarımda CAD-CAM kullanılmasıyla mümkün olur. Eşzamanlı mühendislik kavramının yarattığı “dizaynda takım çalışması” sonucu eğer tasarımda bir hata fark edilirse, CAD-CAM sayesinde değişiklik yapılması kolaydır ve imalat süresini arttırmaz. 

Eşzamanlı mühendislik yaklaşımı kullanılarak ürün ve hizmet kalitesini maksimum yapmak hedeflenir. Bilgisayarla bütünleşik imalat kaliteyi sağlamak için etkin yöntemler sunar. Otomatik montaj hatları,otomatik tezgahlar(CNC,NC,DNC),otomatik malzeme taşıma sistemleri (AGV) bunlardan birkaçıdır.

Bilgisayarla bütünleşik imalatta ,seri üretim otomasyonla yapıldığı için maliyetlerde düşme sağlanır. İmalat, siparişlerle eşzamanlı yürütüldüğü için stoklar minimize edilir. Fabrikada stok için ayrı bir alan ayrılmamış olur. Stokları minimize etmek önemli bir kavramdır,çünkü stoklar elimizdeki parayı bağlar ve fabrika alanını etkin kullanmamızı engeller.

Bilgisayarla bütünleşik imalatla bilgi işleme faaliyetleri otomatik hale gelir. Bilgi işlemenin otomatik hale gelmesi,işlemlerin ardışık ilerlemesi yerine paralel ilerlemesine imkan tanır,bu da eşzamanlı mühendisliğin temellerinden biridir. Yani faaliyetlerin eşzamanlı yürütülmesi dolayısıyla imalat ön süresi kısalır.

REFERANSLAR:

1-         Computer-Aided Manufacturing              Prentice Hall International,Series in               
                   Second Edition                                   Industrial and Systems Engineering
                                                                              W.J.FABRYCKY and J.H.MIZE editors
           Tien-Chien Chang                                     
           Richard A.Wysk
           Hsu-Pin Wang

2-        Concurrent Engineering     Automation,Tools and Techniques
            Edited by             ANDREW KUSIAK
            Intelligent Systems Laboratory Department of Industrial Engineering
            The University of Iowa

3-         Industrial Engineering and Management
            A New Perspective           Second Edition ,  Philip E.Hicks

4-         Arama Motorları:
             www.yahoo.com
             www.google.com

5-          www.aselsan.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder