Önce Kısa Bir “Çikolata Tarihi”…
Çikolatanın bilinen en eski geçmişi Aztek-Meksika uygarlığına
dayanmaktadır…Azteklerin “çokolat” adını verdikleri içinde kakao
taneleri,bal ve vanilya olan bir içecekleri olduğu bilinir.
“Çokolat” hakkında:”Tanrıların Gıdası”…
Meksika’yı keşfi sırasında Cortez, Aztek Kızılderilileri’nin kakao
tohumlarıyla, ‘sıcak içecek’ anlamına gelen “chocolatl” adlı bir içecek
hazırlayıp içtiklerini gözlemledi. 1519 yılında, günde 50 porsiyon
chocolatl içtiği rivayet edilen İmparator Montezuma, İspanyol
konuklarına altın kadehler içinde bu içecekten sundu. Chocolatl’a,
tanrılara sunulan bir yiyecek muamelesi yapıyordu İmparator.
Bütün saygın rolüne karşın İmparator’un verdiği chocolatl hayli
tatsızdı. Cortez ve arkadaşları şekerlendirmek suretiyle damak tadlarına
daha uygun bir hale getirdiler chocolatl’ı.
İspanya’ya götürülen içecek yaygın kabul gördü. İnsanlar tarçın ve
vanilya gibi bir çok yeni madde ekleyerek içeceği hayli değiştirdiler.
Sonunda biri çıktı ve sıcak içilmesi durumunda daha da lezzetli
olacağını keşfetti.
Bu haliyle içecek, İspanyol aristokrat sınıfı arasında sıkı hayranlar
kazandı. İspanya, denizaşırı kolonilerinde kakao tarımını
yaygınlaştırmaya girişti. Bu da ülke için oldukça kârlı bir işe dönüştü.
İspanya yaklaşık bir asır süresince Avrupa’dan bu işin nasıl
yapıldığını büyük bir başarıyla saklamayı da başardı ayrıca.
Fakat asıl çikolata tarihi,Kolomb’un kakao tanelerini İspanya’ya getirmesiyle başlar.
Kristof Kolomb,bu çikolata taneleri ilk gördüğünde bunları Azteklerin
parası zannediyor ve niçin kullanıldığını anlamıyor,daha sonraki
seferlerde İspanya’ya getiriliyor.
Çikolataya gelince…
İspanyollar kakao’yu şekerlerler ve bu da zamanla Avrupa genelinde yayılır.
Çikolata Avrupa’ya Yayılıyor…
Kakao üretimi işini yürüten İspanyol din adamları sonunda sırrı
açıkladılar. Bu aşamadan sonra, bu, sağlık açısından da yararlı besinin
Avrupa’ya yayılması çok fazla sürmeyecekti. 1657′de İngiltere’de sadece
çikolata servisi yapan yerler açıldı.
Ardından üretime makinalar girdi. Seri üretimde hız, kakao
tohumlarının öğütülmesinde buharlı makinaların kullanılmaya başlamasıyla
büyük bir ivme kazandı. 1730′lara gelindiğinde seri üretime geçildi ve
çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkıp herkesin mali gücünün
yetebileceği bir lezzet haline geldi.
1828′de, kakao presi hem fiyatların iyice gerilemesini hem de -kakao
yağının içecekten ayrılmasını temin ettiğinden- lezzetin artmasını
sağladı.
1847′de bir İngiliz firması çikolatayı yiyecek olarak piyasaya sürdü.
1876′da da İsviçre’de Daniel Peter çikolataya süt katmanın bir yolunu
bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etti.
Çikolata Amerika’ya Geliyor!…
ABD’de de çikolata üretiminin gelişmesi başka hiç bir yerde olmadığı
kadar hızlı oldu. ilk çikolata fabrikası 1765′te New England’da kuruldu.
2. Dünya Savaşı’nda ABD hükümeti çikolatanın besleyici özelliklerinin
farkına vararak bu leziz yiyeceği askerlerine temin etmeye başladı.
Çikolatanın bir rolü de müttefik askerleri arasında grup ruhunu
oluşturmak oldu. Hatta çikolata astronotların diyetine bile konulmaya
başlandı.
Kakao Ağacı Yetiştirilmesi…
Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır. Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika’dır.
İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir. Bu süre
bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir. Meyve, bezelye benzeri bir
kabuk içindedir.
Yediğimiz Çikolata Nasıl Yapılır?…
Kakao yağının ayrılmasıyla elde edilen kakaonun aksine çikolata, yağın
eklenmesi ile üretilir. Bizde pek bilinmeyen şekersiz, bitter ya da
sütlü hiç fark etmez. Yöntem aynıdır.
“Conching” denen bir yöntemle çikolata bir yoğurma işleminden
geçirilir. Ağır silindirlerle yapılan bu yoğurma işlemi birkaç saat veya
birkaç gün sürer.
Kalıplara döküldükten sonra soğutma odasına ulaşan çikolata sabit bir
hızla soğutulur. Soğumuş çikolatalar paketlenir ve dağıtıma çıkar.
Diğer gıda üreticileri için gönderilen çikolata ise sıvı olarak teslim
edilir.
Gizlilik(!)…
Her üreticinin kendine has bir formülü vardır. Büyük lezzetleri
yaratan da bu ufak tefek farklardır. En sıkı saklanan sırlardan biri
çikolata üretiminde kullanılan yöntemlerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder