Bakkaldan
veya marketten yumurta alırken kabuğunun rengi sizin için önemli mi, bu
konuda bir tercihiniz var mı? Sizce kabuk renkleri farklı olan
yumurtaların içleri de besin değeri olarak farklı olabilir mi?
Tavukların niçin bazılarının yumurtaları beyaz da bazılarının açık
kahverengi?
Besin değeri, lezzet ve pişme karakteristikleri bakımından her iki
renk yumurtanın da içi aynı değerdedir. Her iki yumurtada da aynı
miktarda protein, mineral ve vitaminler (C vitamini hariç) vardır. Tabii
tavuğun yediği yemin kalitesi de belirli farklar yaratabilir.
Yumurtanın içi değil de kabuğunun rengi ile haklı olarak ilgilenenler
sadece onları paketleyenler ve satanlardır, çünkü bir pakette hep aynı
rengin olması müşteri tarafından tercih edilmektedir.
Tabiatta yaşayan hayvanların yumurtalarını renkli veya koyu renkte
hatta gölgeli ve çizgili şekilde yumurtlamalarının ana nedeni, bu
yumurtaları yemek isteyen düşmanlarına karşı kamuflaj yaparak neslin
devamını sağlamaktır.
Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine, atalarının
yaşadığı yerlere bağlayanlar da var. Bu görüşe göre Asya kökenli
tavukların yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise
beyaz oluyormuş.
Daha çok kabul gören bir diğer
görüşe göre ise beyaz kabuklu yumurtalar beyaz ibikli ve kulak memesi
beyaz olan tavuklar tarafından yumurtlanıyormuş. İbik ve kulak memesi
kırmızı olanlar ise kahverengi kabukları olanları yumurtluyormuş.
Kabuğu hangi renk olursa olsun işte size yumurta ile ilgili bazı
faydalı bilgiler: Yumurtayı haşlayıp haşlamadığınızı unuttunuz. Masanın
üstünde fırıldak gibi döndürün. Eğer hemen duruyorsa taze yani pişmemiş,
biraz daha uzun süre dönmeye devam ediyorsa içi katı yani haşlanmış
demektir. Yumurtanın tazeliğini merak ediyorsanız suya koyun, taze ise
suda batacak, bayat ise yüzecektir.
Yumurtada hemen hemen hayati tüm
vitaminler vardır. Bulunmayan tek vitamin C vitaminidir. Yumurtanın
besin değeri yüksek olan kısmı sarısıdır. Akı ve sarısı karıştırılarak,
omlet gibi pişirilen yumurtalarda, aktaki bazı maddeler sarıdaki
vitaminlerin bir kısmının etkilerini yok ederler.
Kalori açısından et ve süt ile mukayese edildiğinde 55 gramlık bir
yumurta, 40 gram yağlı sığır etine veya 100 gram yağlı süte eşdeğerdedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder